Waterstof

Vanaf december 2022 is het eerste waterstofstation van AVIA Marees in Kolhorn operationeel! Hiermee zijn wij ook het eerste waterstofstation in de Kop van Noord-Holland. Waterstof is schoon, veilig en kan uit allerlei materialen en stoffen gewonnen worden. Het enige bijproduct van waterstof is water. Hierdoor zijn brandstofcelauto's CO2-neutraal.

Werkwijze ‘waterstof tanken’

Om bij ons waterstof te kunnen tanken is het belangrijk dat jij, als gebruiker, de Twinning Energy app hebt gedownload en een account hebt aangemaakt. Registreer je daarnaast voor een tankpas bij ons. Eerste keer waterstof tanken bij AVIA Marees? Loop bij ons naar binnen, dan helpen wij je verder!

1. Sluit de Nozzle op correcte wijze aan op het voertuig. LET OP: Knijp de ijzeren vergrendelingsgreep op de Nozzle goed in!
2. Open je app en kies voor de groene button ‘start met tanken’
3. Bij het waterstofstation staat een grote terminal. Op dit scherm druk je op ‘start’
4. In je app zie je het volgende verschijnen ‘bezig met tanken’. Let op: het kan even duren voordat het waterstofstation is opgestart
5. Wanneer je de tankbeurt wilt afronden, druk op ‘stoppen’ in de app.
6. De transactie wordt automatisch verwerkt bij ons. Wekelijks ontvang je een factuur met daarop het aantal getankte kilo. Let op: de transactie kan niet worden voldaan middels pin/contant.

Openingstijden

Waterstof tanken bij AVIA XPress Kolhorn is mogelijk van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 16:30 uur. 
LET OP: de laatste vertanking kan uiterlijk starten om 15.45 uur (einde 16.30 uur) 

Actuele prijs waterstof tanken

Het tanken van waterstof wordt niet berekend per liter maar per kilo. De huidige kilo prijs is € 30,25 inclusief BTW (13 december 2022).

Waterstof: Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van het waterstofstation in Kolhorn?

Omdat waterstofstations momenteel verplicht bemand moeten zijn kun je nu elke maandag t/m vrijdag (m.u.v. feestdagen) van 08:00-16:30 uur bij ons komen tanken! LET OP: Houd er wel rekening mee dat je om 16:30 uur klaar moet zijn met tanken

Hoeveel kost het tanken van waterstof?

Het tanken van waterstof wordt niet berekend per liter maar per kilo. De huidige kilo prijs is €30,25 inclusief BTW (13 december 2022).

Welke druk levert het waterstofstation? (350/700 bar)

Deze installatie levert 700 bar af maar kan aangepast worden om ook 350 bar af te leveren. Wanneer hier vraag naar is, is dit mogelijk.

Hoelang neemt het tanken van waterstofinstallatie in beslag?

Ons waterstofstation bevat een zogenoemde slow-fill installatie. Het duurt ongeveer vijfenveertig minuten tot een uur voordat een tank volledig gevuld is. Neem gerust je laptop mee! Je kunt bij ons in de kantine rustig aan het werk en/of genieten van een kopje koffie.

Hoeveel dispensers bevat dit station?

In eerste instantie één dispenser. Mocht er ook 350 bar aangeboden worden in de toekomst dan komt er een extra dispenser bij.

Voor welke techniek is er gekozen?

Er wordt vanuit een buffervoorraad met een compressor direct in de tank van het voertuig op 700 bar waterstof gevuld.

Hoe wordt de voorraad waterstof opgeslagen?

De H2 wordt in gasflessen aangevoerd, in zogenoemde bottleracks. Deze flessen worden opgeslagen binnen het depot van het waterstofstation in Kolhorn.

Is dit een eigen productie van AVIA Marees?

Nee, de bottle racks worden geleverd door Air Liquide.

Is het groene waterstof?

De moleculen die wij via Air Liquide inkopen zijn vergroend.

Hoe ziet de toekomst er uit voor AVIA Marees met waterstof?

We hopen in de toekomst uit te kunnen breiden met waterstof. In de vorm van het plaatsen van meerdere H2 Satelliet stations en daarmee de B2B markt te kunnen bevoorraden met bottleracks op hun eigen locaties. Bijvoorbeeld voor tractoren op waterstof of levering binnen de transportsector, bouw, landbouw etc. Dit blijft overigens een spel van vraag en aanbod. Mocht de markt er klaar voor zijn, zullen wij hier op inspelen en ons aanbod op welke wijze dan ook uitbreiden. Tevens is er de wens voor het plaatsen van een fastfill waterstof installatie in de kop van Noord Holland. De waterstof zal dan per pijpleiding vanaf een waterstofmolen naar het tankstation worden verplaatst.

Is dit het eerste AVIA waterstofstation?

Locatie AVIA XPress Kolhorn is inderdaad het eerste AVIA waterstofstation met een slowfill installatie. We hopen dat er in de komende jaren meerdere AVIA stations zullen volgen.

Is het waterstofstation toegankelijk voor iedereen?

Ja, waterstof tanken is mogelijk in Kolhorn aan de Havenweg 14 voor zowel de particuliere als de zakelijke rijder. Middels een app is het mogelijk om betaling te activeren. Hiervoor dient eerst een account aangemaakt te worden bij AVIA Marees om gebruik te kunnen maken van het waterstofstation.

Is het waterstofstation toegankelijk voor iedereen?

Ja, waterstof tanken is mogelijk in Kolhorn aan de Havenweg 14 voor zowel zakelijke als particuliere rijders. Middels een app is het mogelijk om betaling te activeren. Hiervoor dient eerst een account aangemaakt te worden bij AVIA Marees om gebruik te kunnen maken van het waterstofstation.

Is waterstof tanken gevaarlijk?

Waterstof bevat net als andere brandstoffen veel energie. Daarom zijn er, net als bij diesel en benzine, voorschriften die wij bewaken om de veiligheid te garanderen. Hierdoor is waterstof tanken niet gevaarlijker dan het tanken van benzine, aardgas of LPG.

Vragen over Waterstof?
Neem contact met ons op