Waterstof

De wereld verandert razendsnel en dat heeft op onze branche misschien nog wel meer impact dan op andere branches. De vraag naar duurzame brandstofoplossingen neemt toe en alternatieve brandstoffen dienen zich massaal aan. Hoe anticiperen ondernemers in de brandstofbranche daar op? En op andere ontwikkelingen in de markt? In Q1 2022 is waterstof tanken bij AVIA Marees in Kolhorn gerealiseerd. Hiermee is het allereerste waterstofstation in de Kop van Noord Holland een feit.

Wat is waterstof?

Waterstof is een zeer brandbaar gas. Het is kleurloos, geurloos, niet giftig, en bevat geen koolstof.

Doordat pure waterstof niet is opgebouwd uit koolwaterstof verbindingen, zoals bijvoorbeeld fossiele brandstoffen (diesel, benzine en LPG), stoot waterstof na verbranding geen Kooldioxides (CO2) uit. Bij verbranding van waterstof treedt wel een beperkte uitstoot van stikstofoxides (NOx) op. Met nabehandeling van uitlaatgassen zijn die echter wel volledig te elimineren. Bij gebruik van waterstof in een brandstofcel, ook wel fuel cell genoemd, is er alleen water als rest product. Een brandstofcel zet de waterstof om in stroom en water.

Of waterstof een schone energiebron is, hangt af van hoe je het produceert. Op dit moment wordt waterstof vooral geproduceerd met aardgas. Daarbij komt CO2 vrij. Deze vorm van waterstof heet daarom grijze waterstof. Er is ook blauwe waterstof. Deze ontstaat als je de CO2 afvangt en opslaat. Om de doelen van de energietransitie te halen is uiteindelijk groene waterstof nodig. Bij het produceren van groene waterstof komt geen CO2 vrij. Dat maakt groene waterstof een schone energiedrager.

Meer informatie over waterstof

Waterstof: Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van het waterstofstation in Kolhorn?

Omdat waterstofstations momenteel verplicht bemand moeten zijn kun je nu elke maandag t/m vrijdag (m.u.v. feestdagen) van 08:00-16:30 uur bij ons komen tanken! LET OP: Houd er wel rekening mee dat je om 16:30 klaar moet zijn met tanken

Hoeveel kost het tanken van waterstof?

Het tanken van waterstof wordt niet berekend per liter maar per kilo. De huidige kilo prijs is €30,25 inclusief BTW (13 december 2022).

Welke druk levert het waterstofstation? (350/700 bar)

Deze installatie levert 700 bar af maar kan aangepast worden om ook 350 bar af te leveren. Wanneer hier vraag naar is, is dit mogelijk.

Hoelang neemt het tanken van waterstofinstallatie in beslag?

Ons waterstofstation bevat een zogenoemde slow-fill installatie. Het duurt ongeveer vijfenveertig minuten tot een uur voordat een tank volledig gevuld is. Neem gerust je laptop mee! Je kunt bij ons in de kantine rustig aan het werk en/of genieten van een kopje koffie.

Hoeveel dispensers bevat dit station?

In eerste instantie één dispenser. Mocht er ook 350 bar aangeboden worden in de toekomst dan komt er een extra dispenser bij.

Voor welke techniek is er gekozen?

Er wordt vanuit een buffervoorraad met een compressor direct in de tank van het voertuig op 700 bar waterstof gevuld.

Hoe wordt de voorraad waterstof opgeslagen?

De H2 wordt in gasflessen aangevoerd, in zogenoemde bottleracks. Deze flessen worden opgeslagen binnen het depot van het waterstofstation in Kolhorn.

Is dit een eigen productie van AVIA Marees?

Nee, de bottle racks worden geleverd door Air Liquide.

Is het groene waterstof?

De moleculen die wij via Air Liquide inkopen zijn vergroend.

Hoe ziet de toekomst er uit voor AVIA Marees met waterstof?

We hopen in de toekomst uit te kunnen breiden met waterstof. In de vorm van het plaatsen van meerdere H2 Satelliet stations en daarmee de B2B markt te kunnen bevoorraden met bottleracks op hun eigen locaties. Bijvoorbeeld voor tractoren op waterstof of levering binnen de transportsector, bouw, landbouw etc. Dit blijft overigens een spel van vraag en aanbod. Mocht de markt er klaar voor zijn, zullen wij hier op inspelen en ons aanbod op welke wijze dan ook uitbreiden. Tevens is er de wens voor het plaatsen van een fastfill waterstof installatie in de kop van Noord Holland. De waterstof zal dan per pijpleiding vanaf een waterstofmolen naar het tankstation worden verplaatst.

Is dit het eerste AVIA waterstofstation?

Locatie AVIA XPress Kolhorn is inderdaad het eerste AVIA waterstofstation met een slowfill installatie. We hopen dat er in de komende jaren meerdere AVIA stations zullen volgen.

Is het waterstofstation toegankelijk voor iedereen?

Ja, waterstof tanken is mogelijk in Kolhorn aan de Havenweg 14 voor zowel de particuliere als de zakelijke rijder. Middels een app is het mogelijk om betaling te activeren. Hiervoor dient eerst een account aangemaakt te worden bij AVIA Marees om gebruik te kunnen maken van het waterstofstation.

Vragen over Waterstof?
Neem contact met ons op