Familiebedrijf in de kop
van Noord Holland

Over Marees

Al sinds jaar en dag is de officiële benaming van AVIA Marees, Marees & Kistemaker niet meer weg te denken uit de B2B markt. Dagelijks worden vanuit het depot in Kolhorn de vrachtwagens bevoorraad en rijden hun vaste routes langs de agrariërs, transport- en MKB bedrijven. Het beleveren van kwalitatief goede brandstoffen staat met stip op nummer 1. Daaropvolgend leveren wij uit naam van AVIA ook de bijbehorende producten zoals smeermiddelen, oliën en vetten. De dienstverlening staat voorop; vandaag besteld? Volgende dag geleverd op jouw adres. We mogen dan ook met gepaste trots bekend maken dat we in 2022 de titel ‘100 jaar brandstofleverancier’ mogen dragen.

Momenteel vallen 59 tankstations onder de naam van AVIA Marees, maar wij zitten nooit stil. Wij zijn altijd bezig met het toevoegen van nieuwe locaties. Samen met 4 andere AVIA leden vormen wij de coöperatie AVIA Nederland.

Een groen imago en samen naar een duurzame toekomst. Beide onderwerpen die ook binnen onze branche regelmatig worden besproken. Op welke wijze kunnen wij hier aan bijdragen? Momenteel dragen wij dit uit door duurzame brandstoffen zoals ECOsave Diesel en HVO aan te bieden bij zowel onze tankstations als voor de B2B markt. Een brandstofbesparing én een lagere CO2 uitstoot!
Sinds december 2020 hebben wij de eerste twee snellaadpalen geactiveerd op locatie Hoorn. Sindsdien volgen er steeds meer locaties met onze AVIA Volt laadpalen.

Op de (nieuw te bouwen) locaties houden wij ons bezig met de aanleg van zonnepanelen om ook de opgewekte stroom op een duurzame wijze weer opnieuw in te zetten.

Wij zijn AVIA Marees
Sinds
1922

Al 100 jaar
brandstofleverancier

We gaan terug in de tijd, naar het jaar 1922

Tijdens het graven aan het Noord Hollands kanaal stond er bij de afslag Julianadorp aan het buurtschap ‘de Blauwe Keet’. Een kruidenierszaak annex café waar de vaten Petroleum over de weg naar de winkel werden gerold. De vaten werden destijds aangeleverd via het Noordzeekanaal.
Later kwam daar de verkoop van tractorpetroleum en gasolie bij. Mede dankzij de opkomst van tractoren kwam het eerste tankwagentje. Dit was een opzettank waar de brandstof met de hand moest worden uitgepompt.

In 1943 tot aan 1980 vonden de werkzaamheden plaats aan de Schoolweg. Zo was er een opslag van smeermiddelen, bestrijdingsmiddelen, gasflessen, dekzeilen verhuur. Ook de tankwagens stonden daar opgesteld. In het jaar 1980 verhuist Marees & Kistemaker naar Kolhorn. Maar waar komt de naam Marees & Kistemaker vandaan?

In 1950 kwam de vader van Jan Marees al vroeg te overlijden, hierdoor zocht opa Marees een compagnon. De heer Kistemaker kwam destijds in beeld. Na een aantal jaren samen te hebben gewerkt volgde in 1974 een splitsing van beide bedrijven. Marees gaat door in de oliehandel en Kistemaker handelt verder in de bestrijdingsmiddelen.

Heb je wel eens gehoord van teer spuiten? Vroeger deed men dit om het stuiven van de zandgronden tegen te gaan voor bijvoorbeeld de wortelenteelt en voor de gladiolen.  Een bitumen product opgelost in petroleum die al sinds jaar en dag niet meer gebruikt wordt op deze wijze.

Na de verhuizing naar Kolhorn vindt de bevoorrading en belevering plaats vanuit het depot in Kolhorn. Nu nog steeds rijden dagelijks tankwagens af en aan! Dit depot staat er sinds 1974 met een opslagcapaciteit van 3.300.000 liter voor benzine, diesel en petroleum.

Ook het hoofdkantoor van Marees is hier gevestigd. Achter het kantoorgedeelte is in de jaren ’80 een grote loods gebouwd voor de opslag van vaten, smeermiddelen, oliën en vetten.

Eind jaren ’70...

was er een sterke opkomst van gasgestookte CV ketels wat voor Marees grote gevolgen had. De omzet daalde drastisch en er moesten nieuwe bronnen worden gezocht om de omzet te evenaren. Al snel volgde de oprichting van Marees Zelf Tank Service B.V. In het jaar 1976 is het eerste tankstation met automaat geplaatst aan de schoolweg in Julianadorp. In de jaren die daarop volgen breidt dit netwerk zich uit tot nu meer dan 61 tankstations. Vanaf 2004 onder de internationale AVIA vlag. Voor die tijd onder de eigen naam van Marees Zelf Tank Service B.V.
Kom je uit de kop van Noord Holland? Dan weet menig mens zich nog wel de geel gekleurde pompjes te herinneren!