AVIA Marees maakt zich klaar voor de toekomst

Nieuws 22 april 2021

Op het dak van het AVIA-tankstation in Hoorn werden afgelopen week tachtig zonnepanelen geïnstalleerd. Daarmee wordt het station volgens AVIA Marees volledig energieneutraal. Eerder werden ook de locaties van het bedrijf in het Noord-Hollandse Wieringerwerf en Den Oever voorzien van zonnepanelen. 

De zonnepanelen leveren het tankstation op jaarbasis 27200 kWh op. Die stroom wordt ingezet voor het gebruik van de elektrische laadpalen op de locatie. De opgewekte stroom gaat niet rechtstreeks naar de laders, maar compenseert wel de stroom daarvan. Het tankstation in Hoorn heeft twee snelladers van 180 kW, waarmee vier auto’s tegelijkertijd van stroom voorzien kunnen worden. 

Carwash

Naast de locatie in Hoorn kreeg eerder ook AVIA Wieringerwerf zonnepanelen. De stroom die daarmee wordt opgewekt, wordt voor zowel het station als de carwash gebruikt. Ook zijn er zonnepanelen te vinden op het dak van AVIA Den Oever, vertelt Marion Marees van AVIA Marees. ‘’Naast de term ‘energieneutraal AVIA-station’ is het een wens om de opgewekte stroom via een batterijopslag aan de DC-snelladers te leveren. Dit proces is reeds in gang gezet en we hopen op deze locatie de snelladers actief te hebben voor de zomer.’’

Dat AVIA Marees verschillende tankstations voorziet van zonnepanelen, heeft volgens Marees te maken met de veranderende markt waarin de komende jaren naast fossiele brandstoffen meer focus komt te liggen op laden, waterstof en duurzame brandstoffen. ‘’Wij zullen in de komende jaren het aanbod van AC- en DC-laders uitbreiden op verschillende strategische punten, waaronder onze eigen AVIA-stations. Onlangs hebben we ook laders geplaatst bij AVIA XPress Kolhorn.’’ Het bedrijf zegt met de zonnepanelen te blijven investeren in een duurzame toekomst. 

Bron: www.tankpro.nl